
WHITEHALL DISTRICT SCHOOLS BOARD OF EDUCATION  
Guidelines for Public Participation at Board Meetings and Comment form 

 

This is a meeting of the Whitehall District Schools Board of Education, in public, for the purpose of  
conducting the School District’s business and is not to be considered a public community meeting. The 
Whitehall Board of Education recognizes the value of public comment on educational issues and the 
importance of allowing members of the public to express themselves on District matters.  The Board has 
established the following protocols and guidelines for public participation at board meetings in accordance 
with their Bylaw 1002–Meetings of the Board of Education.   
  

1. Any individual may address the Board during public comment time up to 3 minutes. If (3) three minutes is 
exceeded: 1) the person will be asked to finish their thought; 2) the meeting will be adjourned for one-half 
hour; 3) if individual continues speaking the meeting will be adjourned until the next day. 

 

2. Attendees wishing to speak during the public portion of the meeting are asked to register their intention by 
filling out a public comment form. Participants will be recognized by the presiding officer (usually the Board 
President) and, for the purpose of entering into meeting minutes, be requested to preface their comments by 
an announcement of their name. Once public comment begins, no more forms may be handed in. 

 

3. No participant may speak more than once on the same topic, unless all others who wish to speak on that 
topic have been heard. 

 

4. Participants shall direct their public comments to the Board of Ed and not to other participants of the meeting.  
 

5. Generally, the Board and individual Board members will not directly respond to comments or questions that 
arise during the public comment portion of the meeting. 

 

6. The presiding officer may: 1) interrupt, warn, or terminate a participant’s statement when the statement is 
personally directed, abusive, obscene, or irrelevant; 2) request any individual to leave the meeting when that 
person engages in conduct that constitutes a breach of the peace. 

 

7. Tape or video recordings are permitted, providing the person operating the device does not create 
obstructions or distractions during the meeting and does not conduct interviews in the meeting room while the 
meeting is in session.  

 
 

If you wish to speak at tonight’s meeting, please return this completed form to the  
Board of Ed Administrative Assistant, prior to the start of the meeting. 

 
 
Name: ________________________________________ Topic: ________________________________ 
 
Address: ____________________________________________________________________________ 
 
 

I would like the superintendent to contact me:   
 
                  by phone: ________________________________________      

 
      by email: ____________________________________________________________ 

 

 


